Grups Nova per al processament d'aliments

Una classificació en 4 grups per ressaltar el grau de processament dels aliments

En l'informe "La Dècada de la Nutrició de les Nacions Unides, la classificació alimentària NOVA i el problema amb l'ultra processament" (pdf,pdf), Carlos Augusto Monteiro, Geoffrey Cannon, Jean-Claude Moubarac, Renata Bertazzi Levy, Maria Laura C. Louzada i Patricia Constant Jaime defensen l'adopció d'un sistema de graus d'1 a 4 per permetre de forma simple comparar el grau de processament dels productes.

Les noves investigacions associades a investigadors d'Inserm, Inra i la Universitat de París 13 (Centre de recerca epidemiològica i estadística Sorbonne Paris Cité, equip EREN) suggereixen una correlació entre el consum d'aliments ultraprocessats i un major risc de desenvolupar un càncer.

Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort
Press Release in French : Consommation d’aliments ultra-transformés et risque de cancer

Alguns països utilitzen els grups NOVA per a les seves pautes o objectius dietètics, per exemple:

La classificació NOVA assigna un grup als productes alimentaris en funció de la quantitat de processament realitzada:


  • Grup 1 - Aliments no processats o mínimament processats
  • Grup 2 - Ingredients culinaris processats
  • Grup 3 - Aliments processats
  • Grup 4 - Productes alimentaris i begudes ultraprocessades

Grup 1. Aliments no processats o mínimament processats

Els aliments no elaborats (o naturals) són parts comestibles de plantes (llavors, fruites, fulles, tiges, arrels) o d'animals (carn magra, entranyes, ous, llet) i també bolets, algues i aigua, després de la separació de la natura.

Aliments mínimament processats són aliments naturals alterats per processos que inclouen l'eliminació de les parts no comestibles o no desitjades, l'assecament, trituració, mòlta, fraccionament, filtrat, rostit, bullit, la fermentació no alcohòlica, la pasteurització, refrigeració, escaldat, congelació, col·locació en contenidors i l'envasat al buit. Aquests processos estan dissenyats per conservar els aliments naturals, per fer que siguin adequats per a l'emmagatzematge, o per fer-los més segurs o comestible o més agradables per al seu consum. Molts aliments sense processar o mínimament són preparats i cuinats a casa o a les cuines dels restaurants, en combinació amb ingredients culinaris processats en plats o menjars.

Grup 2. Ingredients culinaris processats

Ingredients culinaris processats, com ara olis, mantega, sucre i la sal, són les substàncies derivades dels aliments del Grup 1 o de la natura per processos que inclouen premsat, refinació, trituració, mòlta i assecat. El propòsit d'aquests processos és fer que els productes siguin duradors i adequar-los per al seu ús a casa i cuines de restaurants per preparar, condimentar i cuinar els aliments del Grup 1 i fer amb ells variats i agradables plats i menjars fets a mà, com ara guisats, sopes i brous, amanides, pa, conserves, begudes i postres. No estan destinats a ser consumits per ells mateixos, i normalment s'utilitzen en combinació amb els aliments del Grup 1 per fer begudes, plats i menjars acabats de preparar.

Grup 3. Aliments processats

Els aliments processats, com ara verdures embotellades, conserves de peix, fruites en almívar, formatges i pans acabats de fer, es fan essencialment per l'addició de sal, oli, sucre o altres substàncies del Grup 2 als aliments del Grup 1.

Els processos inclouen diversos mètodes de conservació o de cuina i, en el cas de pans i formatge, la fermentació no alcohòlica. La majoria dels aliments processats tenen dos o tres ingredients i són reconeixibles com versions modificades dels aliments del Grup 1. Són comestibles per si mateixos o, més habitualment, en combinació amb altres aliments. La finalitat del tractament en aquest cas és augmentar la durabilitat dels aliments del Grup 1, o per modificar o a millorar les seves qualitats sensorials.

Grup 4. Aliments ultraprocessats

Aliments ultraprocessats, com ara refrescos, dolços o aperitius salats envasats, productes carnis reconstituïts i plats congelats precuinats, no es modifiquen els aliments però les formulacions fetes majoritàriament o totalment a partir de substàncies derivades d'aliments i additius, amb poc o cap aliment intacte del Grup 1.

Els ingredients d'aquestes formulacions solen incloure aquells també utilitzats en aliments processats, com ara sucres, olis, greixos o sal. Però els productes ultraprocessats també inclouen altres fonts d'energia i nutrients que normalment no s'utilitzen en preparació culinària. Alguns d'aquests s'extreuen directament d'aliments, com ara la caseïna, la lactosa, el sèrum de llet i el gluten.

Molts es deriven d’un tractament addicional d’aliments constituents, com olis hidrogenats o interessats, proteïnes hidrolitzades, aïllat de proteïna de soja, maltodextrina, sucres invertits i xarop de blat de moro amb alta fructosa.

Els additius dels aliments ultraprocessats inclouen alguns també utilitzats en els aliments processats, com ara conservants, antioxidants i estabilitzadors. Les classes d'additius que es troben només en productes ultraprocessats inclouen els utilitzats per imitar o millorar les qualitats sensorials dels aliments o per a disfressar aspectes desagradables del producte final. Aquests additius inclouen tints i altres colors, estabilitzadors de color; sabors, potenciadors del sabor, edulcorants no sucre; i auxiliars de processament com carbonatats, reafirmants, aglomerants i antiaglomerants, desemmotllants, antiincrustants i agents de vidre, emulsionants, segrestants i humectants.

S'utilitzen una multitud de seqüències de processos per combinar molts dels ingredients més habituals i crear el producte final (per tant, 'ultraprocessat'). Els processos inclouen diversos, sense equivalents domèstics, com hidrogenació i hidrolització, extrusió i modelat, i preprocessament per al fregit.

El propòsit general de l'ultraprocessament és crear per a les marques, aliments convenients (duradors, llestos per consumir), atractius (molt apetitosos) i altament rendibles (baix cost dels ingredients), dissenyats per desplaçar tots els altres grups d'aliments. Els aliments ultraprocessats acostumen a estar empaquetats atractiva i comercialitzats intensament.

NutriScore on the Open Food Facts mobile app

Obteniu el grup NOVA amb l’aplicació Open Food Facts!

Instal·leu l’aplicació per a mòbils Open Food Facts

To scan food products, get the NOVA group for ultra-processed foods, their Nutri-Score nutritional grade, allergens alerts and to decypher food additives, install the free Open Food Facts app!

Available on the App Store Available on Google Play Windows Phone Store Android APK

You will also be able to easily add new products to Open Food Facts and help to build a common good to improve everyone's food and health. Gràcies!

Puntuació de Nova a Open Food Facts

La fórmula per calcular la puntuació Nova es va publicar a la NOVA. L'estrella brilla intensament article publicat a World Nutrition Volume 7, número 1 - 3, gener - març de 2016

Tingueu en compte que aquest treball encara és experimental, ja que la taxonomia multilingüe dels ingredients segueix sent un treball continu a Open Food Facts.

Fórmula per determinar el grup Nova

Comencem per l'assignació del grup 1

Primer intentem identificar els ingredients culinaris processats del grup 2

Els ingredients i les categories associades al grup 3 no s'aplicaran als aliments identificats com a grup 2

Ingredients i categories que només es troben al grup 4

Podeu ajudar-nos a determinar el grup Nova per a més productes completant els ingredients i les categories dels productes.