Ajuda'ns a fer que la transparència alimentària sigui la norma!

Com a organització sense ànim de lucre, depenem de les vostres donacions per continuar informant els consumidors de tot el món sobre tot allò què mengen.

La revolució alimentària comença amb tu!

Feu un donatiu
close

Eco-Score: l'impacte ambiental dels productes alimentaris

Eco-Score

L'Eco-Score és una puntuació ambiental (ecoscore) de la A a la E que facilita la comparació de l'impacte dels productes alimentaris en el medi ambient.

Per què una puntuació ambiental?

Cada cop més consumidors es preocupen per impacte dels seus aliments no només en la seva salut, sinó també en la del nostre planeta. Gràcies al Nutri-Score, ara és molt fàcil tenir en compte la qualitat nutricional dels productes a l'hora de comprar, però és molt difícil, si no impossible, comparar la seva petjada ambiental.

És urgent proporcionar als consumidors una informació clara sobre aquesta petjada ambiental, perquè puguin comparar-la de manera fàcil i ràpida per a diversos productes. Això és el que permet la nota ambiental Eco-Score.

L'Eco-Score, una eina per a una alimentació més sostenible

L'Eco-Score ajuda els consumidors que volen avançar cap a una dieta més sostenible, animant-los a:

  • Menjar menys carn però de millor qualitat
  • Consumir més productes ecològics i productes amb etiquetes de qualitat
  • Afavorir els productes de proximitat i de temporada, amb poc embalatge
  • Limitar els productes que contenen ingredients problemàtics (peix en perill d'extinció, oli de palma no sostenible)

Què és l'Eco-Score?

L'Eco-Score està dissenyat amb un model similar al Nutri-Score: és una nota de l'A a la E que resumeix 15 impactes ambientals. La puntuació Eco-Score es materialitza amb un logotip en forma de fulla de colors amb una lletra de la A (impacte molt baix) a la E (impacte molt alt).

Eco-Score (ecoscore)

L'Eco-Score compta amb el suport d'un consorci de moltes persones compromeses amb una millor nutrició.

Els actors del col·lectiu Eco-Score

Com es calcula l'Eco-Score?

La puntuació de referència: anàlisi del cicle de vida (ACV) amb dades de la base de dades Agribalyse

Per a cada categoria de producte, s'estableix una puntuació de referència a partir de dades de la base de dades ambiental Agribalyse dissenyada per ADEME i INRAE. Aquestes dades corresponen a l'anàlisi del cicle de vida (ACV) dels productes.

Avaluació del cicle de vida (ACV)

L'anàlisi del cicle de vida és un mètode d'avaluació estandarditzat per dur a terme una avaluació ambiental multietapa i multicriteri:

  • 6 etapes de producció: agricultura, transformació, embalatge, transport, distribució i consum
  • 14 indicadors d'impacte ambiental: canvi climàtic/empremta de carboni, esgotament de la capa d'ozó, radiacions ionitzants, ús del sòl, aigua i energia; contaminació de l'aire i de l'aigua marina i dolça (partícules, acidificació, eutrofització); i l'esgotament dels recursos.

Bonificacions i penalitzacions per afinar la qualificació de cada producte

Per tal de tenir en compte determinats impactes sobre el medi ambient que no estan ben coberts per l'anàlisi del cicle de vida (com ara la biodiversitat) i les especificitats de cada producte dins d'una mateixa categoria, la puntuació de referència es modula amb bonificacions i penalitzacions:

Mode de producció

Es concedeix una bonificació als productes que tinguin una etiqueta oficial, una etiqueta o una certificació que garanteixi beneficis mediambientals (ecològic, comerç just, HVE, Label Rouge, Bleu Blanc Cœur, MSC/ASC).

Origen dels ingredients

S'atorga una bonificació en funció de l'origen dels ingredients. Aquesta bonificació té en compte l'impacte en el transport i també la política ambiental de cada país productor.

Espècies en perill d'extinció

Es sancionen els productes que contenen ingredients que tenen impactes negatius significatius en la biodiversitat i els ecosistemes, com l'oli de palma, la producció del qual és responsable de la desforestació massiva.

Empaquetament

A penalty is calculated to take into account the circularity of packaging (use of recycled raw material and recyclability) and overpacking.

Augment de la necessitat de transparència per mesurar i reduir millor els impactes ambientals

Per calcular amb precisió l'Eco-Score, és necessari disposar d'informació que no necessàriament s'especifica a l'envàs (com ara l'origen i el percentatge exacte de cada ingredient) o que poques vegades està disponible en forma utilitzable (com ara els components de l'envàs amb els tipus precisos de plàstics utilitzats).

S'utilitzen valors mitjans quan aquesta informació encara no està disponible, però ara fem una crida a tothom perquè ens ajudi a recollir aquesta informació, que serà molt útil per a l'Eco-Score però també per a molts altres usos.Com es pot veure l'Eco-Score dels productes alimentaris?

Escaneja productes amb l'aplicació d'Open Food Facts

L'aplicació d'Open Food Facts us permet obtenir ràpidament l'Eco-Score dels productes: tot el que heu de fer és escanejar-ne el codi de barres. Si ja heu instal·lat l'aplicació d'Open Food Facts, actualitzeu-la per obtenir la nova versió!

L'Eco-Score a l'aplicació Open Food Facts

The Eco-Score is, or will soon be, available in the apps of the launching partners. I Open Food Facts és una Viquipèdia d'aliments que qualsevol pot reutilitzar lliurement i gratuïtament. The more than 100 applications that use the OFF database will also be able to display the calculated Eco-Score.

Compareu l'Eco-Score dels productes al lloc d'Open Food Facts

The Open Food Facts website allows everyone to see and compare the Eco-Score of more than 750,000 food products sold in France. Els resultats de cada cerca mostren la qualitat nutricional amb el Nutri-Score, els aliments ultraprocessats amb NOVA i l'impacte ambiental amb l'Eco-Score. The Eco-Score will be rolled out to other countries as soon as an applicable Eco-Score calculation is available.

L'Eco-Score dels plats preparats
L'Eco-Score dels àpats preparats a Open Food Facts


Classifica i explora productes per Eco-Score a Open Food Facts

També és possible ordenar i explorar els productes de qualsevol categoria per Eco-Score.

Productes amb el millor Eco-Score Exploreu productes d'Eco-Score

I veure d'un cop d'ull l'Eco-Score dels productes d'una categoria o marca.

Eco-Score de plats preparats
L'Eco-Score dels àpats preparats. Feu clic per veure els productes de cada grau a Open Food Facts.

Obtain the details of the Eco-Score calculation for all products

For each product, a link allows you to display the complete details of the Eco-Score score calculation.

I si falta informació, la pot afegir qualsevol: el fabricant del producte però també tots els ciutadans compromesos amb el clima, la protecció del medi ambient i la transparència.

Qualsevol persona pot completar la informació per calcular l'Eco-Score


Com pot l'Eco-Score fomentar la millora dels productes i la reducció dels seus impactes ambientals

L'Eco-Score té dues palanques d'acció:

  • With the Eco-Score, consumers can make a more informed choice by taking into account the environmental impact of products as a criterion of choice.
  • The Eco-Score also encourages manufacturers to improve their products so that they achieve a higher Eco-Score rating.

Manufacturers improving the Eco-Score of their products is the ultimate goal, as it will benefit all consumers.

The energy rating of household appliances has thus profoundly transformed the market (try to find a fridge rated E, or even D or C!). I la democratització de la Nutri-Score també ha animat molts fabricants a millorar la qualitat nutricional dels seus productes per obtenir una millor valoració (fins al punt que alguns fabricants francesos fins i tot se'n presumeixen a les parades d'autobús, com Brossard pel seu pastís Savane).

Per fomentar les millores dels productes, la nostra plataforma per a productors analitza automàticament les dades proporcionades pels fabricants per identificar vies de millora. La plataforma identifica així tots els productes que obtindrien una millor puntuació Nutri-Score amb un lleuger canvi de composició (una reducció de sal del 5% per exemple).

Aviat, la plataforma permetrà suggerir maneres de reduir l'impacte ecològic i obtenir un millor Eco-Score (per exemple, utilitzant un plàstic més reciclable per als envasos, o substituint l'oli de palma per un altre oli).Com podem saber-ne més i com ens podeu ajudar a desenvolupar l'Eco-Score?

Tothom és benvingut per ajudar-nos a crear més transparència, educar els consumidors i fomentar la millora dels productes mitjançant l'Eco-Score.

L'Eco-Score encara és jove i, sens dubte, es pot millorar. Donada l'emergència climàtica i ambiental, però, ens sembla important posar-la a disposició ara.

By working together, we will be able to gradually improve the Eco-Score, refine its formula, and gather the data necessary for its calculation.

Per tant, els vostres comentaris, observacions i suggeriments seran molt valuosos.

Open Food Facts és un projecte col·laboratiu recolzat per desenes de milers de voluntaris i gestionat per una associació sense ànim de lucre amb 3 empleats.
You can help us at fund Open Food Facts 2023 budget and continue to develop the Eco-Score and many other projects to improve everyone's diet. Gràcies! ❤️

Make a donation


Agraïments

Gràcies als equips d'ADEME, l'INRAE i els socis d'Agribalyse per la constitució d'aquesta base de dades ambiental única i la seva publicació en dades obertes.

Gràcies a tots els implicats en la creació d'un Eco-Score comú.

Gràcies als organitzadors i voluntaris de Data For Good que van millorar molt els algorismes d'intel·ligència artificial d'Open Food Facts.

Thanks to the AFNIC Foundation for its support for the implementation of the Eco-Score in Open Food Facts.

Gràcies a Santé publique France (Salut Pública de França) pel seu suport crucial al desenvolupament de la plataforma per a productors.

I gràcies a tots els participants del projecte Open Food Facts que fa més de 8 anys que fomenten la transparència alimentària per millorar l'alimentació de tothom!Referencies